2009-02-09

Webbteve

Den svenska fighten om de interaktiva tevetittarna är i full gång. Förra veckan startade TV3 sin - med det bekantklingande namnet - TV3 Play och TV4 har som utökning till sin betaltjänst TV4 Anytime börjat sända gratisrepriser på sina egenproducerade program under namnet ReplayKanal 5 var tidigare än sina reklamtevekollegor och har sedan länge sänt sina program online.

Detta sätter givetvis större press på SVT som nyligen nylanserade utmärkta SVT-Play och fortsätter som tidigare att erbjuda på både svenska och utländska teveserier i hög kvalitet på Play Prima. De erbjuder också mer nischade webbkanaler som Play Rapport och Play BolibompaDet ska nu bli oerhört angenämt att följa utvecklingen med den nya konkurrensen och det gynnar ju oss tittare att SVT behöver titta sig över axeln lite extra.

Webbtevetittandet ökar ju kraftigt och för att ge ett tydligt exempel på det är nu senast i USA där fler folk följde Barack Obamas installation till Vita Huset på webben än i deras vanliga teveapparater. En förklaring kan självklart vara att det skedde dagtid och folk följde det på sina arbetsplatser men det är ändock imponerande.

Läsare av den här bloggen vet vart mitt hjärta ligger och jag ser alla mina favoritprogram via SVTs webbtjänster. Det betyder nödvändigtvis inte att deras alternativ är bäst (vilket det är idag) utan helt enkelt att SVT är de enda som producerar sevärda teveprogram. Jag skulle kräva enorma summor för att huvudtaget titta på TV3 eller TV4 men följer gärna Kanal 5s Boston Tea Party över webben.

Låt slaget börja!

/K

2 kommentarer:

Bomber sa...

I och med den här utvecklingen så kommer folk få betala tv-licens för att ha en dator, och ingen TV. Det är inte okej.

la vie sportive sa...

Man behöver redan betala tevelicens för sin dator. Jag hade dessutom vägrat leva i ett moderatland där public service inte fanns så tack och lov för licensen.

/K