2009-02-06

Theophilus London - This Charming Mixtape

Det är nästintill omöjligt att sätta etikett på den här skivan. Det går inte. Om man nu så måste - människor har ju som bekant ett sjukt behov utav att sortera och placera - låter Theophilus Londons musik något som närmast kan liknas vid electro-hiphop, fast samtidigt inte. Det är lika mycket pop som det är hiphop och det lika mycket soul som det är disco. Det är med en sällan hörd öppenhet som han friskt plockar ur olika delar från poptårtan och ivrigt förvaltar dom på bästa tänkbara sätt i sin mixer. Kraftwerks Computer Love går över till nysoul för att sedan i nästa spår kasta in lyssnaren i en isärplockad och upphottad I Will Always Love You med Whitney Houston. Låter det spretigt? Ja, det är det också men det finns trots allt en röd tråd som går igenom hela albumet och det är gränslös nyfikenhet och glädje till musik.

Hans influenser innehåller allt från Ace Of Base (!) till Lauryn Hill och han lyckas trots alla stilbyten att hela tiden balansera skivan åt rätt riktning. Det är också imponerande och spännande att höra hur han hela tiden lyckas att hitta nya vägar in i musiken. Om det så är - som jag skrev inledningsvis - pop, hiphop eller electro spelar ingen som helst roll. Han rör sig hela tiden fram lika självklart som snyggt ändå och
musiken låter lika begåvad som den är underhållande.

Jag väljer att kalla detta för ett album även om det inte är det i ordets rätta bemärkelse. This Charming Mixtape är just en mixtape eller kanske, en mash up-mixtape om man så vill. Omslaget är en direkt kopia på This Year's Model med Elvis Costello och titeln blinkar som, ni redan förstått, åt The Smiths. Han vill att alla sina favoriter ska rymmas på skivan. Om så inte i musiken, istället genom bilder eller i titlar.

En fräsch, modern och orädd artist som vi säkert kommer få fler skäl att återkomma till under året. 2009 har börjat bra.

Bästa spår: Hum Drum (med favoriterna Futurecop)

Download:
>>Theophilus London - This Charming Man Mixtape<< (gratis via www.myspace.com/theophiluslondon)

/A

Inga kommentarer: