2009-02-23

Oscarsgalan 2009 - så var det

Den 81a Oscarsgalan bjöd på en intim, uppsluppen och personligt känslosam stämning, inte alls som tidigare år då producenten, presentatörerna och programledarna försökt alldeles för mycket. Otroligt häftigt grepp med fem presentatörer för skådiskategorierna, klassiskt snygg dekor och lokalen kändes närmare och som tittare kände jag mig mer närvarande än någonsin. Överlag den bästa Oscarsgala jag sett på åratal och det blev Slumdog Millionare med sina 8 Oscars som kom vinnande ur striden.

Slumdog Millionare

Valet av värd var ett osäkert kort då tidigare värdar oftast varit komiker men detta drag visade sig vara lysande. Den ytterst ödmjuke Hugh Jackman gjorde en strålande insats, inte minst vid öppningsnumret och tributen till musikaler där han även visade upp en enastående sångröst, det gjorde även Anne Hathaway.

Martyrskapet som bär den döde och mediokre Heath Ledgers namn är givetvis inte hans att bära, men det överskuggade förhandssnacket runt priset för supporting actor. Jag tillhör dem som inte tycker han borde vunnit. Jag föredrar någon med övertygande subtilt skådespeleri framför någon med tjugo lager smink och en serietidningsdoftande psykopatroll, utan för den skull tappa respekten för det som blev han och sina nära och käras öde.

Milk

Första tårarna föll vid det fina och oerhört viktiga tal som Dustin Lance Black gav när han vann i kategorin original screenplay för Milk, om den förste öppet homosexuella amerikanska politikern. Den andra föll när Paul Newman fick avsluta den memorial över filmarbetare som lämnat oss under 2008. Tredje och sista föll vid Kate Winslets känslosamma tacktal.

På röda mattan och hela galan var dessutom Kate Winslet överlägset vackrast i underbar klänning och frisyr. Hon blir bara vackrare ju äldre hon blir.

Tyngsta priserna:
Bästa film: Slumdog Millionare
Bästa regi: Danny Boyle - Slumdog Millionaire
Bästa utländska film: Departures
Bästa skådespelerska: Kate Winslet - The Reader
Bästa skådespelare: Sean Penn - Milk
Bästa kvinnliga biroll: Penelope Cruz - Vicky Christina Barcelona
Bästa manliga biroll: Heath Ledger - The Dark Knight

God morgon och på återseende.

/K

Inga kommentarer: