2009-03-31

Vegetarisk pop

Inget svider i folks ögon så mycket som att offentligt skandera sin tro eller politiska övertygelse. Svenskar stöter sig gärna inte med varandra och håller därför detta ofta för sig själv och om någon bryter det mönstret blir det oerhört obekvämt för många.
Självklart generaliserar jag nu men talar av egen erfarenhet då jag alltid bär mina känslor på kavajslaget. Något som attraherar mig hos andra människor.

De senaste dagarna har en - för insatta människor - gammal nyhet blossat upp i utländska och svenska medier, nämligen Morrisseys köttförbud i samband med sina egna spelningar.
Alla med drag av anglofili eller popintresse vet att The Smiths första albumetta från 1985 Meat Is Murder har i titelspåret hans egna manifest och ståndpunkt i sin hjärtefråga; vegetarianism.

I kommentatorsfältet blossar känslorna upp rejält hos svensken, analfabeten thobbie80 skriver:
Vad är det för sjuk väld vi lever i?varför skall alltid veganer och vegitarianer bestämma va en vanlig köttätare skal äta?blir så jvla trött på detta landet,svennson är värld bäst på att slicka röv på resten av världen..fyfan

Och jag har bott under en sten-mannen axel99 skriver:
och vem är den killen??? Aldrig hört talas om honom, är det ett nytt sätt att få sina 15 minuter i rampljuset eller?

Jag själv är snarare mer bekymrad över att fler av dagens popakter inte har något socialt patos. Att t.ex. förbjuda kött och använda sitt kändisskap åt sina övertygelser är ett friskhetstecken om något, till förmån för mycket speltid hos ointelligenta och ofarliga Melodifestivalen, Allsång på Skansen och Idol eller göra som varannan amerikan och kränga en parfym eller sätta sitt namn på en klädlinje.

Det paranoida i köttätares tro om den vegetariska förföljesen kommer jag aldrig förstå mig på och finner det svårt att tro att författarna till dessa kommentarer någonsin tänkte lösa biljett då de verkar närmast besatta om att äta kött i samband med konserter.

Jag skulle aldrig trycka ner mina åsikter i halsen på någon och det gör inte Morrissey heller då man har valet att stanna hemma. Demokratiskt och modernt.

/K (vegetarian med ett rött hjärta)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Roligaste jag läst på länge: "Och vem är den killen [...] är det ett nytt sätt att få 15 min i rampljuset". Han har nog inte bott under en sten, snarare på botten av djuphavsgraven utanför Japan. Jag äter själv kött, men bryr mig inte det minsta om vad de säljer för mat på konserterna. Jag lägger större vikt vid artistens konsert, som många uppenbaligen inte verkar bry sig om. Sen respekterar jag Morrissey beslut,för detta är inte en modefluga för honom. Han har länge varit engagerad i den här frågan. Personligen tycker jag det är bra att en artist/grupp får möjlighet att sprida sitt budskap. Bättre att lyssna på människor som har något att säga, än själlösa människor i idol osv. Se på Beatles. Brian Epstein satte munkavel på dem att uttala sig om Vietnamkriget. Hur länge höll det? Lennon började därefter proklamera sin ståndpunkt överallt, och lyfta fram sin fredskampanj. Hans låt Woman is the nigger of the world gjorde mer för feminismen under hela 70-talet. Kontenetan: Lyft fram era åsikter och ståndpunkter. Vi har yttrandefrihet. Och om ni inte vill gå på Morrissey konsert. Då behöver ni inte göra det. Vi lever i en demokrati, och ingen tvingar er att stå där och lyssna. Gå då hellre på pappersgubbar alà idol mm och bli avintellktualiserad istället. För Morrisseys åsikter ÄR inte av ondo. De skadar inte någon, bara er som kommer missa en bra konsert.

Ia sa...

Here Here!