2009-03-02

Censur

Sverige är det enda demokratiska landet i världen som fortfarande har filmcensur vilket är häpnadsväckande på flera punkter. Det rimmar illa av ett land som gärna klappar sig om axeln och gnuggar händerna över vårt fantastiskt fria land där vi tror på yttrandefrihet, men det har inte gällt för alla, tills nu får vi hoppas. 
Nu ska kanske Statens biografbyrå äntligen avskaffas. Det skrämmande är dock argumentet som säger att "den tekniska utvecklingen har lett till att det är svårare att kontrollera alla distributionskanaler", i stället för att det är fullkomligt förfärligt att de förstör och undanhåller svenska folket konst.

Den senaste som fick smaka på den Big Brother-doftande saxen var Martins Scorseses Casino från 1995. Det är alltså fjorton år sedan denna myndighet ens uppfyllde sitt brutala syfte.

Den 31a maj är datumet då utredningen om att slopa censuren ska presenteras, så nu håller jag tummarna att demokratin och konsten segrar.

/K

1 kommentar:

Karin sa...

Jag såg det i Svenskan idag! Sjukt förvånande. Framförallt för ett land som var typ först ut i hela världen med yttrande- och tryckfrihet. Känns iofs som den inte avskaffats mest pga att den legat och möglat och glömts bort.

Annan sak som stod i svd idag: Ny version av "Den oändliga historien"!