2009-03-23

Välkommen HD-MP3!

HD-TV och Blu-ray är snart - eller redan är - standard. Nu är det också dags för din musik att få samma digitala förfining. Thomson, ett av de ledande företagen bakom formatet MP3, lanserar alltså nu ett nytt format för den riktigt ljudbögige (inklusive mig): MP3HD.

MP3, eller
MPEG-1 Audio Layer 3 som det egentligen heter, är helt suveränt i det avseendet att det tack vare sin hårda komprimering gör musiken till relativt små filer att lagra på hårddisken. Nackdelen med den hårda komprimeringen är å andra sidan att musiken på vägen dit tappar mycket av sin dynamik och djup. Något man nu alltså hoppas råda bot på med det nya superformatet.

MP3HD är även så kallat bakåtkompatibelt med vanliga MP3. Det betyder att du utan problem ska kunna spela upp det på din iPod, eller vilken annan portabel mediaspelare som helst för den delen.


Det är så klart grymt kul att det i dessa streaming-tider fortfarande finns aktörer som ovan nämnda Thomson som fortfarande vill flytta positionerna framåt och sätta ny standard för digital musik. Samtidigt undrar jag om det hela inte känns lite överflödigt trots allt, FLAC någon? Hur som helst, en liten god nyhet för oss få som fortfarande vill att musik ska låta bra och inte nöjer oss med strömmad musik genom ett par datorhögtalare.


Om du är nyfiken på MP3HD, läs mer på
Electronista.

/A

Inga kommentarer: