2009-03-19

The Beatles fortfarande analoga

Jag vet inte exakt varifrån deras omotiverade rädsla för ny teknik härstammar egentligen, men tror problemet stavas P-E-N-G-A-R. Det är för många klåfingriga personer inblandade i hela Beatles-apparaten.

Beatles musik går fortfarande inte att köpa som digital produkt någonstans på nätet. Samtidigt gnäller Dhani Harrison (George Harrisons son) över att rättighetsinnehavarna - däribland han själv givetvis - förlorar stora summor pengar dagligen på att Beatles låtkatalog inte finns tillgänglig som lagligt alternativ online.

Det är nästan skrattretande med tanke på att Beatles under hela sin karriär stod i bräschen för ny teknik. Varje nytt albumsläpp från Beatlarna innebär att popkartan fick ritas om gång på gång. Redan för nästan exakt ett (1) år sedan var Paul McCartney i stort sätt överens med Steve Jobs om ett mycket lukrativt kontrakt som skulle ge Apple och iTunes rätten att sälja deras musik digitalt. Den gången var det EMI som satte käppar i hjulet. Skivbolaget som har stora intressen i Beatles gillade inte det nya sättet att sprida musik på.


Nu har saker och ting förändrats och hårt prövande EMI är villiga att släppa Beatles hela katalog online. Men istället för att distribuera musiken genom iTunes överväger man att sälja låtarna i egen regi. Allt för att kunna casha in så mycket som möjligt. För Beatles slutade sedan länge att handla om pop - det är bara business och åter business som gäller.


Det som jag hoppas kan gynna oss popälskare å andra sidan, är att de i samband med digitaliseringen av Beatles fantastiska musik även en gång för alla remastrar samtliga låtar på samma vördnadsfulla sätt som Rolling Stones gjorde med sina klassiska album i början på 00-talet. The Beatles tidslösa pop förtjänar det, för vem vill sitta och lyssna på fuskstereo från 60-talet 2009? Ett sådant grepp skulle också skapa en större hajp och öka intresset runt den definitiva lanseringen.


Som det känns och ser ut nu är nog planen från samtliga inblandade att först lansera spelet, The Beatles Rockband, för att få fler unga människor att upptäcka och bli sugna på låtarna för att sedan slutligen och framförallt äntligen släppa musiken digitalt.

Glöm förresten inte att även en viss Michael Jackson har ett finger med i spelet. Det blir en spännande höst för alla Beatlesfans.

The Beatles Rock Band släpps 090909.

/A

Inga kommentarer: