2009-04-01

Kringgå Ipred

Från och med den första april (idag) träder den så kallade IPRED-lagen i kraft. Det innebär att upphovsrättsinnehavare har rätt att påbörja utredningar när de misstänker att deras verk finns piratkopierat på internet. De kan sedan kräva dig på en stor summa pengar eller dra dig inför domstol utan polisens insatser. Det är alltså dags för privatpersoner, företag och lobbyorganisationer att ta över det svenska rättsväsendet. För att inte råka hamna i någon knepig situation med upphovsrättsinnehavare som kanske har gjort en felaktig utredning tänker vi här beskriva hur du kan gå till väga för att kringgå eventuella problem som skulle kunna uppstå.

Varje internetanslutning har en adress, en så kallad IP-adress. Det är ungefär som din hemadress fast denna är uppbyggd av siffror och är kopplad till din internetanslutning. För att torrent-tekniken ska fungera måste de olika datorerna som information skickas mellan veta vilken IP-adress de ska kommunicera med.


Vi tar ett exempel. Jag laddar upp en fil på en tracker som sedan några andra vill ladda ner, det är Kalle och Lisa. Kalle och Lisa laddar ner den lilla torrent-filen till sina datorer och startar nedladdningen i sina respektive torrentprogram. Det som sker är att trackern kopplar samman Lisa, Kalle och mig. Vi kopplas direkt till varandra med hjälp av våra IP-adresser, som vi fått av trackern. Eftersom vi kopplas direkt till varandra måste IP-adresserna visas publikt och på så vis kan vem som helst ta reda på vad vi gör och framför allt var vi kommer ifrån.

Låt säga att jag inte vill exponera mig för allt och alla på internet. Hur går jag till väga då?
Ett välbeprövat sätt som har funnits långt innan IPRED kom på tal är en så kallad VPN-anslutning. VPN står för Virtual Private Network. För mer information om hur det fungerar rekommenderar jag er att läsa på Wikipedia.


http://sv.wikipedia.org/wiki/VPN (kortfattat på svenska)
http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_private_network (utförligt på engelska)

Hur fungerar en VPN då?

Det är ganska enkelt faktiskt. Utan VPN skriver du t.ex. www.google.com i webbläsaren och skickas direkt till Googles servrar. Allt som sker däremellan går att ta reda på om man vill. Med en VPN skriver du www.google.com i webbläsaren men skickas INTE direkt till Googles servrar. Istället skickas du via VPN, en annan dator, som i sin tur skickar vidare dig till Googles servrar. Om någon försöker följa ditt spår från Googles servrar kommer de att komma till VPN och där tar det stopp. Mellan dig och VPN-servern är anslutningen i de flesta fall krypterade så det går inte att spåra trafiken däremellan. På så vis tar det stopp om någon försöker se vad du sysslar med.


Med en torrent aktiv så blir det alltså IP-numret som VPN-tjänsten tillhandahåller som visas utåt och inte din egna IP-adress.
Hur får jag tag på en VPN? Först och främst måste du skaffa dig en VPN att ansluta igenom. Det finns ett gäng företag som tillhandahåller VPN-tjänster. Vi listar några här under:

http://ipredator.se
https://www.flashback.name
https://www.dold.se
https://www.relakks.com
http://perfect-privacy.com
http://ivacy.com
http://www.trilightzone.org

Källa: swebits.org


/A

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej,

Du kan hitta en lista över VPN leverantörer samt användarrecensioner på
http://www.start-vpn.com/