2009-03-03

När fan blir gammal blir han religiös

Idag kom nyheten att Snoop Dogg blivit medlem i Nation of Islam efter att i dagarna ha besökt deras konvent i Chicago där ledaren Louis Farrakhan höll tal. Rapparen är knappast den första kändisen att gå med i den religiösa gruppen. Ice Cube och Muhammad Ali är redan medlemmar och det var även Malcolm X.

Jag har inte hunnit plöja Koranen ännu men gissar att medicinsk marjuana är något som inte tas så lätt på.

Det är inte första gången kända musiker tar till religon i ett sent skeende av deras karriärer. Bob Dylan fann sin frälsare i slutet av sjuttiotalet och det märks tydligt på hans skivor Slow Train Coming från 1979 och övertydliga Saved från 1980.
Vår svenske skald Ted Gärdestad flyttade till Kanada och gick med i en sekt innan han lät tågen ta bekymren. Även Sissela Kyles syssling, den svenskättade Cat Stevens konverterade till islam 1977 och har sedan dess kallat sig Yusuf Islam.

Den amerikanska marknaden drar även sitt strå till den religiösa stacken med de fruktansvärda kristna rockarna i Creed och P.O.D. Det är vidrig gomrock med ena benet i grungen och den andra i ett konfirmationsläger.

Med det vill jag säga att undantaget soul och gospel så är musik och religion en usel kombination och hoppas jag i framtiden slipper se mina favoriter i nästa nummer av Vakttornet.

/K

Inga kommentarer: