2008-11-21

CDON har fått nog

CDON slutar helt med kopieringsskyddad musik på sin sajt. Från och med den 20 november har man soterat bort all musik skyddad med DRM (Digital Rights Management). Detta betyder i sin tur att CDON starkt krymper sitt utbud av digital musik. De kommer i dagsläget inte att erbjuda någon musik från majorbolagen Warner och Universal. Formatet WMA (Windows Media Audio) försvinner helt och CDON kommer endast att erbjuda digital musik i vanligt MP3-format. Bitraten kommer att ligga på mellan 192-320 kbps beroende på vad de olika skivbolagen väljer att leverera i för kvalitet.

CDON envisades länge med att sälja DRM-skyddad musik i det otympliga formatet WMA, men nu har man alltså lyssnat på kritiken från kunderna. De kopieringsskyddade låtarna har inte kunnat spelats på alla spelare och mobiltelefoner och hälften av av CDON's frågor till kundtjänst om digital musik har varit WMA-relaterade. Något som till slut fick bägaren att rinna över.

CDON är Sveriges största tjänst för digital musik och det känns helt rätt att de nu gör en så tydlig markering mot storbolagen. Nu ökar trycket ännu mer på elefanterna Sony BMG, EMI, Universal och Warner. iTunes Store och Amazon har sedan tidigare inlett förhandlingar med Sony BMG kring DRM-skyddet. Varken Warner eller Universial har än så länge gått med på att släppa sin musik utan DRM-skydd. Det skadar både trovärdigheten för branschen och relationen till kunderna. Bollen ligger hos storblagen nu. Inte hos kunderna.

/A

Inga kommentarer: