2009-04-30

Marcus Söderlund

För att komma i rätt vår- och sommarstämning är det enklast att titta på regissören Marcus Söderlunds fina CV. Hans drömska stilistika musikvideos tillhör alla mina favoriter och senast i raden är Avner med Bed för mig. Jag kan inte sluta att spela den låten och inte heller sluta att titta på den tillhörande videon. Den är så bedårande.

Nedan kan du se några av många fina videos han har gjort och dessa är mina favoriter både bild- och ljudmässigt.


Kolla in CVn som också innehåller bl.a. Kalle J och Marit Bergman >>här<<.

/K

God Help The Girl

Om du undrar vad du ska spela på den där picnicfilten med någon du håller kär är svaret God Help The Girl. Jag tipsade om detta för en månad sen och föll som en fura för låten Perfection As A Hipster. Föga oväntat då den gästas av min älskade Neil Hannon från The Divine Comedy och huvudsångerskan i detta projekt; Catherine Ireton.

Det görs alldeles för få duetter är min spontana reaktion och tycker därför att du ska ladda ner albumet >>här<<.


/K

2009-04-29

Christopher Sander - releasefest & konsert

Om du undrar vad du ska göra på Valborg så har jag svaret. Du ska gå till Folkoperan där Christopher Sander från [ingenting] har releasefest och konsert för sin första soloskiva Hej Hå!
Utöver de egna låtarna så innehåller albumet även hela tre Astrid Lindgren/Georg Riedel-alster i form av Mors lilla lathund, Fattig bonddräng och Kalle Teodor, samt en svensk tolkning av en Daniel Johnston-låt och en svensk tolkning av en Spacemen 3-låt.


Kvällen till ära kommer scenen gästas av bl.a. Johan Borgert och Pelle Carlberg och jag kan lova ytterligare en Astrid Lindgren-låt, något från Emil i Lönneberga ryktas det om.

Kalaset är gratis och jag skulle gissa att detta blir årets skiva. Som jag skrev tidigare är Astrid Lindgren-indie det nya. Vi ses där!

Lyssna nu på MySpace.


/K

The Embassy & Victoria

Jag har lyssnat en del på The Embassys limiterade vinylsingel You Tend To Forget där varje av de tre exemplaren gick för över 2000kr på Ebay. Förväntningarna var något i stil med State '08 men det låter klassisk The Embassy och något av en återgång till soundet de hade på fyra år gamla Tacking. De har t.o.m. använt nästan samma stön som i Some Indulgence.
Den är långt ifrån deras bästa låt men jag kommer spela den ofta då deras akustiska congaspop är det säkraste vårtecknet.


I kväll på Victorias Vidunderliga Värld som håller till på Tranan i Stockholm kan du i kväll njuta av låten jag pratar om ovan. Det är nämligen releasefest för singeln och på plats finns halva The Embassy och Service-Ola för att gästa i DJ-båset. De lovar också att spela singeln minst en och en halv gång i timmen och bjuder de tidiga gästerna på champagne.

21-02 / Tranans Bar / Gratis

/K

2009-04-28

The Legends - Seconds Away

Johan Angergård som utgör The Legends släpper nya albumet Over & Over den 6e maj och i väntan på det kan du lyssna på singeln Seconds Away som är en uppvisning i oljudspop tillskillnad från tidigare ljudbilden som påminde om New Orders sena åttiotal.

Det The Legends lyckats så bra med är att inte låta melodin bli lidande som fallet är ibland med band som - och detta blir jag halshuggen för - My Bloody Valentine.

Seconds Away laddar du ner >>här<<.

/K

Lisa Milberg

Jag har alltid haft svårt för The Concretes, en sak som för många säkert känns fånigt är att kredibiliteten stått mig upp i halsen. Deras aura har för mig känts som gubbrummet, Stockholm Fashion Week, reklambyrå, SvD kultur och Lilla Baren Riche i en något osmaklig symbios. Men det kanske är mina fördomar som bara ser ytan i stället för djupet, jag vet inte. Vad jag däremot vet är att de är en blekare kopia av Camera Obscura som idag till min stora lycka blev klara för Popagandafestivalen tillsammans med bl.a. Parken och The Teenagers.

För att återgå till Milberg måste jag erkänna mig nyfiken på hennes solomaterial. Jag har den senaste tiden spelat It Was The End och Lovestruck på hennes MySpace och gillar det skarpt.

I kväll gör hon sitt första svenska framträdande på just Lilla Baren på Riche kl 21 och det är mycket möjligt att du hittar mig där, annars finns chansen att jag läser hennes eminenta blogg.

/K

2009-04-27

Nytt från Ian Brown

Gamle gode Ian Brown har gjort en låt åt Adidas på en samling som heter One by One där även bl.a. Happy Mondays medverkar. Låten Just Like You (A.D.I.D.A.S.) laddar du ner >>här<<.

/K

Örnsberg

Örnsberg är inte bara känt för att det är där jag kliver av när jag ska besöka min morbror, utan det är också artistnamnet på ett popsnöre som har releasefest för skivan Redlinespotting i kväll på klubben Lyckliga Måndagar som huserar på Knast.
Jag blev tipsad först tidigare idag men har redan spelat singeln Weekend Lights som gästas av Magnus Carlson åtskilliga gånger. Det är väldigt bra dansant pop och de nämnda influenserna indie, P3-dans och Steven Gerrard summerar det hela väldigt passande.

Live i kväll kl 22:30 på Knast som har öppet 20-01. Bakom skivspelarna står som oftast Gustav Gelin och Jonas Markbäck. Vi ses där!

Lyssna nu på Örnsbergs MySpace.

/K

The Mobile Homes

Jag har aldrig varit särskilt synthig men jag äger några Depeche Mode-album och sett dem live, tycker att omslaget till Kraftwerks The Man Machine är otroligt snyggt, hållit i en Front 242-vinyl och skrattat hårt åt Tyskarna från Lund och synthare utan självdistans. Detta har då lett till att jag aldrig någonsin bekantat mig med The Mobile Homes förrän nu, cirka 20 år efter alla andra.

Den 15e april släppte de sitt nya album Today Is Your Lucky Day som producerats av Sami Sirviö från Kent och är en återgång till deras tidiga synthpopsound efter några gitarrutflykter. Det är denna skiva jag tänker spela i avsaknaden av något vettigt på Depeche Modes senaste sirapssynth. De bägge banden ska dessutom spela på Arvikafestivalen i sommar.

För dig som gillar popkuriosa bör det även nämnas att sångaren Hans Erkendal är far till systrarna Isabelle och Emmeli Erkendal som utgör West End Girls där Sami också satt bakom producentspakarna.


The Mobile Homes på MySpace och skivbolaget Megahype.

/K

Sightseeing: Burma

I morgon är det utställning/fest på galleri KG52 mellan kl 17-22 med temat Burma och pressmeddelandet går att läsa ovan.
Evenemanget är i samarbete med Olof Palmes Internationella Center, Dag Hammarskjöldfonden och Diakonia där Jens Orback, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center håller tal.

Kvällen till ära kommer även Parken göra ett akustiskt framträdande, likaså albumdebuterande Marions och det hela kostar 40kr som oavkortat går till Svenska Burmakommittén.

Utställningen går sedan att titta på ända fram till den 3e maj.


/K

2009-04-26

Discovery

Årets snackis kan mycket väl bli Discovery, eller årets MGMT och Vampire Weekend om du så vill. Det är härligt färggrann och melodisk elektronisk popmusik av Rostam Batmanglij från just Vampire Weekend och Wes Miles från indiepopbandet Ra Ra Riot som jag totalt missat men nyligen blev förtjust i.

De två låtarna som finns att tillgå från deras MySpace kan du ladda ner här; >>Orange Shirt<<, och >>Osaka Loop Line<<.

/K

2009-04-25

Födelsedag

Idag fyller jag år och tänker spendera denna vackra vårdag med ursvensk ölbrunch och smörgåstårta med en kär vän för att sedan gå på vernissage på Galleri Kontrast med ännu flera vänner för att sedan gå ut i solen innan middagen, drinkarna och nattens intåg.

Skål!

I've come to wish you an unhappy birthday

Cause you're evil
And you lie
And if you should dieI may feel slightly sad
(But I won't cry)

/K

Morrissey - Something Is Squeezing My Skull

På måndag släpps Morrisseys nya singel Something Is Squeezing My Skull i två olika format med b-sidor från hans spelning på BBC Radio Theatre i februari. Omslaget där han omfamnar en staty över Johnny Ramone känns fullständigt logisk då detta är - ljudmässigt menar jag då - Morrisseys punkigaste låt där han vädjar om att slippa de antidepressiva tabletterna han åt sin ungdom.

Singeln har även fått en video och en liveinspelad sådan, trevlig lyssning!/K

2009-04-24

Andreas Tilliander - Caught In A Riot

Nu är Andreas Tilliander aktuell med albumet Show som släpps den 6e maj, och tills dess kan du njuta av tjusiga videon till låten Caught In A Riot som är ett samarbete med indiebandet New Moscow. Det är sannerligen en härligt elektronisk discopoppärla.
Jag gillar verkligen Tilliander och insnöad som jag är så föll jag ännu mer för honom när han i sitt tacktal på Grammisgalan för hundra år sedan endast sa; "eftersom jag är djupt religiös vill jag tacka min Gud, Morrissey, tack".


Lyssna mer på Tillianders MySpace och fördjupa dig i New Moscow på deras MySpace.

/K

Familjen - Nu händer det igen

Första spåret Nu händer det igen Familjens två år gamla album Det snurrar i min skalle har fått en musikvideo, eller snarare en kortfilm. Det är Gabriel Watson och Frank Aschberg på produktionsbolaget They Will Never Catch Us som knåpat ihop den.
Det är ett kollage filmat med höghastighetskamera där en hel del manliga kön blottas. Väldigt bisarrt men även ganska underhållande.

Videon tittar du på >>här<<.

/K

2009-04-23

DA CAPO - Sverige i tiden 1997-2007

Foto: Sven Nykvist © Persona (1966)

Tidningen Dagens Arbete producerar en utställning på Galleri Kontrast på bilder som tidigare publicerats i tidningen. Temat är ett Sverige i förändring och bilderna är tagna av Hans Gedda, Anders Petersen, Lars Tunbjörk, Anna Rut Höglund, Pieter ten Hoopen m.fl.

En röd liten stuga. Några bikupor på en äng. Ett öde torg i Hagfors. Natthimmel över Bravikens pappersbruk. Vilda poeter, beslöjade kvinnor och en man som kroknar över den maskrosfyllda gräsmattan.

Utställningen är mellan 25e april till 24e maj och vernissaget är nu på lördag kl 12 - 16, med Sveriges enda rockstar Björn Ranelid som inviger kl 13.

Foto: Lars Tunbjörk ©

/K

2009-04-22

MGMT - Of Moons, Birds & Monsters (Remix)

Att remixa MGMT år 2009 kan tyckas passé eller rent av idéfattigt. Förra årets överöstes man verkligen av Kids och Time To Pretend i nya tappningar men ändå känns detta lite kul. Denna gång är det nämligen Of Moons, Birds & Monsters som remixats och fått sig en riktigt discoskrud.

Bakom remixen som nu släpps som tolvtummare står New York-duon Holy Ghost! som tillhör DFA Records.
Baksidan som är en betydligt lugnare tagning är gjord av britterna i Soft Rocks som nyligen besökte klubben Slow BlowMarie Laveau i Stockholm.

MGMT - Of Moons, Birds & Monsters (Holy Ghost! Remix) laddar du ner >>här<<.
MGMT - Of Moons, Birds & Monsters (Soft Rocks Late Night Screening Remix) laddar du ner >>här<<.


/K

2009-04-21

Kent just hemkomna från Berlin...

...där de påbörjat inspelningarna av sitt åttonde album och ska nu stänga in sig i Bunkern för att fortsätta det som enligt Jocke Berg kommer bli det bästa de gjort. Allt detta och ännu mera skriver Herr Berg om i deras egna forum som du kan läsa >>här<<.

Du kan numera även följa KentTwitter.Dom kan bli något stort, dom kan få jobbet gjort
Deras uppgift i år är att skita i allting vi sagt
Vi ger upp till slut, vi abdikerar nu
och förruttnelsen börjar precis när vi fyllt 37

/K

Echo & the Bunnymen till Way Out West!

Coola Ian McCulloch tar sina bandmedlemmar i Echo & the Bunnymen och besöker Slottskogen i sommar för att bjuda på den bästa av post-punk-pop-shoegaze-indie som bara de kan.
Härmed är det också officiellt att Way Out West är Sveriges bästa festival och har Nordens bästa line-up. Nu behöver jag bara resesällskap. Anyone?

Tidigare klara favoriter hos mig:
Lily Allen
My Bloody Valentine
Band of Horses
Antony & the Johnsons
Fever Ray/K

Avner - Bed för mig

Det senaste att komma från Sincerely Yours är Avner med låten Bed för mig som är något så fint som sommarfräsch och självmordsbenägen pop. En blandning som funkar väldigt bra så i sommar dansar vi dödsdansen.

"jag tänker på en vacker död
när ska det ske?
Vill inte leva så be för mig"


Ladda ner låten >>här<<, titta på den tillhörande och snygga videon >>här<<.

/K

Radiohead - The Trickster

I påskas inledde jag en hyfsat passionerad diskussion om Radiohead, något jag inte haft sedan 1997 då jag lyssnade på OK Computer dagligen. Fokusen tappade jag nämligen efter Kid A när det kändes som de släppte album veckovis och jag inte fick något grepp alls. Dessutom närmade de sig ett sound och terräng som jag inte var helt bekväm med. Det fanns inga singlar och jag är ett popsnöre.

I diskussionens hetta när fina b-sidor namedroppades mindes jag plötsligt en av mina favoriter; The Trickster från My Iron Lung EPn.
Till min stora förtret hade den gömt sig på en vind i stället för i mitt iTunes, men inte nu längre. Nu spelar jag den när jag vill, gör det du med!/K

2009-04-20

Xplo-Sean

Min favoritetikett Mad For It inc. har nytt material idag med. Det är Christoffer Karlsson eller Xplo-Sean som han kallar sig som släppt ny tvåspårs-EP. Det är något av deras motsvarighet till Studio och det låter väldigt bra.
Förra året kunde man också höra hans Lambada som inte är en cover men minst lika bra.


Ladda ner nya EPn Believe Me/Outbreak >>här<<.
Ladda ner Lambada >>här<<.

/K

Önskelista

På lördag fyller jag år så jag knåpade ihop en liten önskelista för att underlätta ditt val när du köper presenter.

En Rickenbacker av modell 330.

En scooter av märket Lambretta, ej Vespa, då blir jag grinig.

Valfri film från Criterion Collection. Gärna något i klass med John Cassavetes mästerverk med superba Gena Rowlands.

En jukebox med tillhörande Motown-sjuor.

En drinkvagn som gärna får komma tillsammans med fin whiskey och passande kupor.

Ut och shoppa nu, jag är spänd av förväntan.

/K

Voxtrot - Trepanation Party

Det har verkligen varit tyst från Voxtrot som jag skrev om i november, redan då var det gammalt faktiskt men en nyhet för mig. Senaste livstecknet var självbetitlade debutalbumet från 2007 men nu börjar det röra på sig.
Via deras website kan du ladda ner nya låten Trepanation Party >>här<<. En trepanationsfest verkar inget vidare av bilden nedan att döma men låten däremot
är en riktig pärla.

Den här tre år gamla låten är den jag spelat mest och har svårt att tro att jag någonsin kommer att tröttna på den./K

Robert Svensson - I Was Summer, You Were

Robert Svensson från shoegazerbandet Mixtapes And Cellmates släppte i höstas sin fina och något förbisedda solodebut Young Punks Are On The Never-Never från vilken jag spelat låten 1991 otaliga gånger, likaså med Markus Krunegård-duetten i Young Enough. Nu finns en ny vacker låt att tillgå, den hjärtskärande och sommarljumna låten heter I Was Summer, You Were.

Den laddar du ner >>här<<.


I was architecture and you were a wrecking-ball

/K

2009-04-19

Twee As Fuck

Twee As Fuck är inte bara en briljant gullig sak att påstå att man är, det är dessutom en månadsklubbBuffalo Bar i London där du kan dansa dig svettig till det bästa från Creation Records, Sarah Records och C86-eran, det är även ett skivbolag och det allra finaste, ett fanzine. Den formen av tidning borde ju vara utdöd sedan nittiotalet men deras lever och andas. Du kan även välja att köpa hem dig ett exemplar eller läsa den online. Fint som snus.

Det senast numret innehåller bl.a. Hatcham Social som jag skrev om i februari och detta läser du >>här<<.


/K

The Garlands

Min senaste upptäckt är duon The Garlands som gör trevlig indiepop med kvinnlig vokal. Jag har faktiskt den senaste tiden snöat in på just pop framförd av sångerskor. Jag tänker då bl.a. på Camera Obscura, The Sundays, God Help The Girl och Heavenly (de är vad de heter).
Ena halvan av denna duo, som är väldigt influerade av de sistnämnda, är Roger Gunnarsson som också är ena halvan av mig älskade Cloetta Paris, även det med kvinnlig vokal.

Lyssnar gör du >>här<<.

/K

2009-04-18

Moby - Shot In The Back Of The Head

Minns du den här mannen? Det är Moby som normalt bär glasögon och hade ett hitalbum vid namn Play för tio år sedan. Nu i sommar, den 29e juni tänker han släppa sitt nya album Wait For Me på egna etiketten Little Idiot Records. Första smakprovet är den instrumentala Shot In The Back Of The Head som du gratis laddar ner via hans website >>här<<.

Den mörka och animerade videon till låten är regisserad av ingen mindre än David Lynch./K

Stilikon #5 - Alain Delon

Idag hyllar jag franska skådespelaren Alain Delon som med sitt goda yttre fick filmroller efter ett besök på filmfestivalen i Cannes. Det visade då att han även var en skicklig aktör och något av en motsvarighet till James Dean även om han skämtsamt kallades en kvinnlig Brigitte Bardot.

Hela Delons liv har kantats av problem. Han blev utslängd från flertalet skolor i sin ungdom och tog sedan värvning i franska marinkåren där han tjänstgjorde som fallskärmshoppare i Indokina och fick där spendera 11 månader i fängelse för olydnad.
När han sedan blev skådespelare blev det just gangsterroller som blev hans signum och Delon hade i det verkliga livet kontakter inom den undre världen, något som bara förbättrade hans image.

Föga förvånande var Delon även en kvinnotjusare av rang och var förlovad med aktrisen Romy Schneider, hade en affär med tyska sångerskan Nico som hävdar att han var pappa till hennes barn, gifte sig sedan med skådespelerskan Nathalie Barthélemy, dejtade modellen Mireille Darc för att sedan på äldre dar inleda ett långt förhållande med den unga holländska modellen Rosalie van Breemen.

Som skådespelare har Delon arbetat med några av vår tids största och bästa regissörer som; Luchino Visconti (Rocco e i suoi fratelli/Rocco och hans bröder), Jean-Luc Godard (Nouvelle vague/Nya vågen), Jean-Pierre Melville (Le Samouraï/Samuraj killer) och Michelangelo Antonioni (L'eclisse/Feber).

Hatten av för talangfulle och stilige Alain Delon som även fick pryda omslaget till tidernas bästa popalbum.


/K

2009-04-17

Know Your Enemy

Idag har vi följt presskonferensen när domen avkunnades, något som en journalist redan avslöjade igår och polisanmälan om det kommer, samt följde The Pirate Bays egna och mycket mer underhållande presskonferens.
Självklart en fullständigt absurd dom på flera plan som givetvis kommer mildras i högre instanser men ändock.

Nu får framtiden utvisa om Google är näst på tur att stämmas eller varför inte din mapp med Temporary Internet Files där upphovsrättsskyddat material som logos sparas vid varje besök på en sajt.

Sharing is caring.


Yes I know my enemies
They're the teachers who taught me to fight me
Compromise, conformity, assimilation, submission
Ignorance, hypocrisy, brutality, the elite
All of which are American dreams

- Rage Against The Machine

/la vie sportive

Phoenix - Lisztomania

För att komma i stämning till kvällens middag och ostkväll med min vän spelar jag hans landsmän Phoenixs nya singel som släpps den 25e maj. Den splitternya videon kan avnjutas nedan./K

Hammarin & Robin - Superlove part 1

Den dynamiska duon Hammarin & Robin är äntligen tillbaka med sin elektroniska klagande croonerpop. Första smakprovet Spit från nya EPn Superlove part 1 är lika bra som väntat och den laddar du ner via Mad For It inc. >>här<<.

Har du totalt missat detta band bör du genast göra något åt det genom att ladda ner EPn Lingering Regret/Hell Knows I'm In Love från i höstas >>här<<. Läsare av bloggen vet att jag spelade filerna repiga under hela hösten och vintern.

/K

Helgtips

I kväll fredag ska The Stone Roses självbetitlade debutalbum firas på Southside på Hornsgatan 104. Albumet firar nämligen 20 år i år. Kvällen till ära kommer det också hållas en hyllningskonsert där skivan ska spelas i sin helhet. Medlemmar i detta är bl.a. Pelle Tamleht (Sunshine), Daniel Gamba (Markus Krunegård), Johan Risberg (Hell On Wheels), Annika & Mattias (Paris) och Thorells Syndrom.
DJs för kvällen är Gustav Gelin och Jonas Markbäck.

Bandet går på scen kl 21:30 och festen kommer att vara i källaren där det snabbt blir trångt och fullt.

20-01 / 100kr

Klubben LOVE! på Marie Laveau har i kväll fredag nittiotalstema och tänker minnas tillbaka till den sista acidhousen och madchestern, twee, tidningen Pop, shoegaze som My Bloody Valentine och Ride, swindie-scenen med Broder Daniel, This Perfect Day, Wannadies och Popsicle. En nostalgisk afton med andra ord.
Residenter är indiefarbrorn Terry Ericsson, den äldsta att bära panda-utstyrsel med stil och Lång-Kalle som DJat på varenda popklubb i Stockholm värd namnet.

22-03 / 20år / 100kr (gratis före 23)

På lördag på Debaser Medis bjuder Fatboy på sin rockabilly, country och smäktande ballader och som förband har dem Rockridge Brothers. Kamma quiffen och gå dit vettja.

19-03 / 20år / 165kr (180 i dörren)
Förköp hos Tickster, Sound Pollution, Record Hunter och Pet Sounds.

/K