2009-04-18

Stilikon #5 - Alain Delon

Idag hyllar jag franska skådespelaren Alain Delon som med sitt goda yttre fick filmroller efter ett besök på filmfestivalen i Cannes. Det visade då att han även var en skicklig aktör och något av en motsvarighet till James Dean även om han skämtsamt kallades en kvinnlig Brigitte Bardot.

Hela Delons liv har kantats av problem. Han blev utslängd från flertalet skolor i sin ungdom och tog sedan värvning i franska marinkåren där han tjänstgjorde som fallskärmshoppare i Indokina och fick där spendera 11 månader i fängelse för olydnad.
När han sedan blev skådespelare blev det just gangsterroller som blev hans signum och Delon hade i det verkliga livet kontakter inom den undre världen, något som bara förbättrade hans image.

Föga förvånande var Delon även en kvinnotjusare av rang och var förlovad med aktrisen Romy Schneider, hade en affär med tyska sångerskan Nico som hävdar att han var pappa till hennes barn, gifte sig sedan med skådespelerskan Nathalie Barthélemy, dejtade modellen Mireille Darc för att sedan på äldre dar inleda ett långt förhållande med den unga holländska modellen Rosalie van Breemen.

Som skådespelare har Delon arbetat med några av vår tids största och bästa regissörer som; Luchino Visconti (Rocco e i suoi fratelli/Rocco och hans bröder), Jean-Luc Godard (Nouvelle vague/Nya vågen), Jean-Pierre Melville (Le Samouraï/Samuraj killer) och Michelangelo Antonioni (L'eclisse/Feber).

Hatten av för talangfulle och stilige Alain Delon som även fick pryda omslaget till tidernas bästa popalbum.


/K

1 kommentar:

Anonym sa...

Alain är en av mina favorit skådisar.

Tyvärr är det svårt att hyra eller köpa önskade filmer med honom.
Tv visar nästan aldrig film med honom!