2009-01-06

Popland

Jag fick frågan i julas om vilket mitt absoluta popland var. Alltså mitt favoritland när det kommer till popmusik. Först utan att tänka för mig för närmare svarade jag England. Det lät ju ganska bra. Beatles, Stones, Clash etc. Men sen ju längre kvällen led så började jag att ifrågasätta mitt eget kanske lite väl bekväma svar. För hur mycket engelsk musik spelar jag idag egentligen om det inte är standards som just Beatles, Stones och Clash. Svar: inget. Det skulle i såna fall vara Coldplay, men då utgör endast deras låtar bara en liten klick utav all den musik jag spelar dagligen. Och när jag tittar tillbaka på min sammanfattning över 2008 så återfinns endast ett album från England bland mina mest spelade. England har blivit ett popland som jag mer uppskattar för deras starka tradition och låtskatt än deras medverkan och bidrag till popmusiken under 2000-talet.

Hade det stått 1995 kalendern så hade jag säkerligen haft England som ohotad etta men popkartan måste ständigt ritas om. England dominerar inte som förr även om själva marknaden för popmusik fortfarnade är väldigt stark och viktigt på de brittiska öarna. Det samma gäller överlag även för USA. Om man bortser från Billboardlistan så sneglar den bästa musiken numera mot Europa och inte tvärtom.

Med risk för att framstå som väldigt svennig (fast ändå inte) måste jag faktiskt titulera Sverige som popland nummer 1 under 2000-talet. Nu kanske det kan tyckas fel att kalla Sverige för favoritland när vi pratar musik eftersom jag endast refererar till klimatet som råder just nu och inte over all. Men popmusik handlar om vad som händer just nu och inte vad som har varit, så därför blir svaret lika enkelt som självklart: Sverige. Det har varit rena explosion utav ny och framförallt bra svensk pop under de senaste snart tio åren. Det är inte längre pinsamt att lyssna på svensk musik som det kanske var förr då pop på svenska var synonymt med Anders Glenmark och Niklas Strömstedt.

Skulle jag rangordna mina popländer i början utav 2009
skulle listan se ut så här:

1. Sverige
2. USA
3. Frankrike
4. England
5. Australien

/A

1 kommentar:

bruden STAFFAN sa...

självklart borde vidriga amerika toppa en poplandslista 2009