2009-01-06

iTunes store blir DRM-fritt

Apple har precis hållit sitt sista Macworld Expo och det var en ganska sömnig historia förutom att man äntligen har beslutat sig för att skippa DRM-skyddet på musiken i iTunes för gott. Målet är att kunna erbjuda all musik utan det idiotiska kopieringsskyddet från och med 1 april i år.

När jag läste nyheten blev jag först glad och lättad, men som vanligt har de stora skivbolagen haft allt för mycket att säga till om och självklart finns det en baktanke även med det här. Under de senaste sex åren har låtarna i iTunes kostat 9 kr st. I och med slopandet av DRM-skyddet har skivbolagen framtvingat Apple att ta fram tre nya helt olika prisnivåer på sin musik till skillnad från ovan nämnda modell med ett fast pris på 9 kr/låten. Endast de amerikanska priserna har än så länge offentliggjorts - 0,69, 0,99 och 1,29 dollar.

Om de nya prisnivåerna kommer att förvirra konsumenterna eller inte återstår att se. Hur mycket dyrare nyproducerad musik kommer att bli i iTunes likaså. Men rent spontant känns det ändå som ett stort steg i rätt riktning när världens största mp3-affär äntligen gör det enda rätta och dumpar DRM-skyddet för gott.

/A

Inga kommentarer: