2008-09-26

Leva eller låta dö?

Jack White och Alicia Keys fick den ärofyllda uppgiften att skriva och framföra den nya James Bond-låten Another Way To Die till kommande filmen The Quantum of Solace, två stora namn i sina respektive genrer. Detta tillsammans med att inom ramen för hur en typisk Bond-låt ska låta har de skapat en alldeles unik ljudbild, och inte en positiv sådan. Hade Goldfinger valt att spela den öronbedövande gröten - som närmast kan beskrivas som ljud - för Bond istället för att försöka klyva honom med en guldstråle hade det endast blivit 3 filmer med vår favoritagent. Istället får vi nu när 22a filmen har premiär genomlida detta musikstycke med totalt avsaknad för den röda tråden som funnits i övriga 21 bidrag.

Deras privata musicerande tar stor plats då Whites fascination för Led Zeppelin märks tydligt när han onanerar fram några ljud som Keys - med endast strupen till hjälp - försöker härma, likt Jimmy Page och Robert Plant. När de sen i sina utflykter visat upp sina influenser och grupptillhörigheter har de tillslut med hjälp av en orkester försökt lägga på Bondfiltret som känns oerhört sökt och parodiskt.
Jag önskar därför att jag vore en innehavare av Bonds unika licens och hade kunnat göra stor nytta i vissa musikkretsar.

*Den ursprungliga tanken var att Amy Winehouse och hippa producenten Mark Ronson skulle stå för bidraget men fick avböja p.g.a. Winehouse’s vacklande hälsa.

*Paul McCartney & Wings lyckades så briljant att deras bidrag Live And Let Die är den enda låten som fått ackompanjera alla drama- och actionscener.


Top5 (ej rankade):
Paul McCartney & Wings – Live And Let Die
Gladys Knight – License To Kill
Nancy Sinatra – You Only Live Twice
Shirley Bassey – Diamonds Are Forever
Tina Turner – Golden Eye

Det finns ett band jag alltid önskat skulle få chansen att spela in en officiell Bond-låt, nämligen Weeping Willows. Ladda ner deras Bonddoftande låt här:
Weeping Willows – I’m Falling In Love Again

/K

Inga kommentarer: