2010-11-27

The Specials - "this is your last chance to dance before the third world war"


Det återförenade skabandet The Specials ska turnera i Europa under hösten 2011. Extra glädjande är att de passerar Cirkus i Stockholm den 18:e september. Biljetterna är ej släppta i dagsläget men håll utkik >>här<<. Det bör även nämnas att den tandlöse keyboardisten Jerry Dammers, som även grundade bandet samt skivbolaget 2 Tone Records, håller sig utanför återföreningen efter en seglivad tvist jag inte är insatt i.

Alla musikintresserade, oavsett föredragen stil, bör ha den Elvis Costello-producerade debuten The Specials från '79 i sin samling. Och avskyr du låtarna kan du alltid sätta den på väggen, LPn liksom bandet är för evigt skitsnygga.


I en tid då Margaret Thatcher styrde England med sin kalla järnhand och rasistorganisationen National Front växte sig stora efter gedigen rekrytering i landets skolor kom det samtidigt en ny våg av skamusik. Dammers 2 Tone var motpolen. Namnet syftade till att svart möter vitt och alla skivsläpp pryddes med den svartvita loggan, schackrutorna och ofta med den animerade Walt Jabsco i samma färger.
Förutom The Specials så släppte de även musik med bl.a. Madness, The Selecter, The Beat, The Bodysnatchers, de flesta med medlemmar av blandad etnicitet.


Som vidare utbildning rekommenderar jag att se en Channel 4-producerad dokumentär om 2 Tone som kan ses via YouTube.

Titta:
>>Prologue<<
>>Part 1<<
>>Part 2<<
>>Part 3<<
>>Part 4<<
Lyssna:
>>The Specials enligt mig<< (via Spotify)

>>The Specials - The Specials<< (via Spotify)

/K

Inga kommentarer: