2009-06-15

Bananas!*

Jag har haft den stora äran att se en tidig version av dokumentärfilmen Bananas!* då en släkting varit med i produktionen samt äran att få besöka det sorgdränkta men ack så vackra och stolta landet som handlingen utspelats i; Nicaragua.

Regissör är Fredrik Gertten som tidigare gjort Blådårar - om kärleken till ett fotbollslag och dess uppföljare som bägge får anses banala i detta sammanhang.
Denna film följer de nicaraguanska bananarbetarnas kamp och rättegång mot jätten Dole som sedan 70-talet medvetet använt sig av gift på plantagen vilket resulterat i sterilitet, invaliditet, död och sjukdomar.

Det som inte gör denna film till en klassisk David och Goliath-historia är den diskutabla och färgstarka försvararen Juan Dominguez med förkärlek till Ferrari, cigarrer och Julius Caesar-byster som detta till trots kämpar för den lille.

Filmmusiken är skriven av erfarne Nathan Larson och ingen mindre än Timbuktu har specialskrivit en låt med namnet Bananatron. Lyssna på dessa via Radio Bananas!* >>här<<.

I efterdyningarna av rättegången fortsätter nu Dole med att spänna musklerna och tar till alla de tjyvknep de kan. Filmen som nämligen ska ha premiär på Los Angeles Film Festival i dagarna försökte stoppas i sista sekund från visning. Det visades sig att en advokat från Gibson, Dunn & Crutcher LLP som företräder Dole sitter i styrelsen för Legal Aid Foundation of Los Angeles (LAFLA) som var en av värdarna för filmvisningen.


Advokatbyrån har i sin desperation dessutom skrivit ett brev till våran svenska ambassdör i USA med en vädjan om att stoppa filmen som du kan läsa >>här<<, samt kontaktat regionala Sydnytt som nyligen visade ett inslag om filmen.

Det är en film som Dole och deras företrädare aldrig ens har sett och en film som borde ses av dig om du någonsin får chansen.


* www.bananasthemovie.com

/K

Inga kommentarer: