2011-01-30

Steve Marriott - 64 år


Klyschan stämmer, de bästa tas alltid för tidigt. Om Steve Marriott inte hade omkommit i den där branden 1991 hade han blivit 64 år i dag. Detta vill jag uppmärksamma med ett av mina favoritklipp ifrån YouTube.

Marriott var en strålande gitarrist och låtskrivare men framförallt hade han kanske den bästa vita soulrösten. I videon nedan kan du se hans Small Faces framföra Tin Soldier i belgisk tv tillsammans med sångerskan P.P. Arnold. Förmodligen det bästa argumentet för det jag precis skrev.



/K

The Beatles sista konsert


I dag är det 42 år sedan The Beatles gjorde sitt sista framträdande tillsammans. Det skedde på taket till deras Apple Corps på Savile Row nr 3, tillsammans med keyboardisten Billy Preston.

I videon nedan framför de en av mina favoritlåtar, soulballaden Don't Let Me Down, b-sida till Get Back och som spelades in 1969 tillsammans med just Preston.



/K

2011-01-25

A Nite Hosted by the legendary Marshall Chess


Nu på torsdag gästas Strand av ett gäng legendarer. Marshall Chess är son och brorson till grundarna av Chess Records och tog själv över rodret under 60-talet innan han blev bundis med The Rolling Stones och chef för deras Rolling Stones Records.
Nyligen har Marshall startat
Tri-Sound under Cosmic Music Group tillsammans med modset Eddie Piller (grundare av Acid Jazz) och Fredrik Ekander (vd för Cosmic Music Group). Deras idé är att släppa modern soul med ett öga och öra för det gamla och kvällen bjuder på två konserter med artister från deras katalog: Magnus Carlson & the Moon Ray Quintet och Jasmine Kara.







Efter konserterna kommer dansgolven att fyllas av den mest dansanta soulen, jazzen och bluesen.

20-02 / 18 år / 150 kr
DJs: Eddie Piller, Dean Rudland (Ace Records), Henry Storch (GER), Fredrik Ekander och Magnus Räms.

Exempel på Chess-artister: Chuck Berry, Bo Diddley, Howlin' Wolf, Etta James, John Lee Hooker, Muddy Waters, Fontella Bass, Tony Clarke, The Dells och Ramsey Lewis Trio.

* Facebook-event

/K

2011-01-21

The Velvelettes x The Upsetters


En av mina favoritsinglar ifrån Motown-familjen är The Velvelettes Needle in a Haystack. Den släpptes 1964 på underetiketten V.I.P. och sedan på Tamla Motown för europamarknaden. För en tid sedan fick låten en ny skrud genom att mixas ihop med The Upsetters Return of Django med ett, i mina öron, fantastiskt resultat.

Lyssna via YouTube-klippet och ladda sedan ned den.





The Upsetters var husbandet på Lee "Scratch" Perry's skivbolag Upsetter och singeln, som Lee både skrev och producerade, släpptes 1969 och sedan ett år senare på legendariska Trojan Records.

Download:
>>The Velvelettes / The Upsetters - Needle in a Haystack / Return of Django<<

>>The Velvelettes - Needle in a Haystack<< (via Spotify)

>>The Upsetters - Return of Django<< (via Spotify)

/K

2011-01-17

Janice Graham Band


Fyra unga pojkar från Manchester utgör Janice Graham Band, ett band jag hittills bara har hört trettio studioinspelade sekunder av. Den korta snutten av debutsingeln, No Money Honey, räckte för att jag genast skulle beställa mig ett exemplar.
Med gitarr, bas, trummor och trumpet hör jag influenser ifrån reggae, dub, hiphop och madchester. Mani från The Stone Roses och Primal Scream beskriver dem såhär: "The history of black music, all in one half hour set. I’m havin’ that!”.


Det finns desto mer att se och höra via YouTube, videon nedan är ett briljant smakprov.



Lyssna på singeln och beställ dig ett exemplar >>här<<.

* MySpace

/K

2011-01-04

Martha, Motown och Mani


Nu på lördag, den 8/1, spelar legendariska Martha Reeves & the VandellasBerns i Stockholm. Två tredjedelar har varit med sedan '67 så det är så original som det kan bli. Kvällen fortsätter sedan med DJs som snurrar det bästa från Motown, en helkväll med andra ord.

Läs mer och boka biljetter >>här<<.

Lyssna:
>>Martha & the Vandellas enligt K<< (via Spotify)

20-03 / 380 kr / 18 år


Samma lördag gästas Marie Laveau och Bangers 'n' Mash återigen av Mani från The Stone Roses och Primal Scream. Som scooteråkande mods kommer han säkerligen spela en hel del soul, han också.

22-03 / 100 kr / 20 år

Vi ses!

/K