2010-11-29

Noel och Serge - en framtida klassiker

De är vänner och rockstjärnor men framförallt, fotbollsfans. Serge Pizzorno från Leicester-bandet Kasabian är en trogen Leicester City-supporter och Noel Gallagher följer sitt Manchester City slaviskt. I söndags fick de chansen att i direktsändning dra lagen till FA-cupens tredje omgång och med ett riktigt underhållande resultat.




Tom Meighan (t.v.) och Serge (t.h.)

/K

2010-11-27

The Specials - "this is your last chance to dance before the third world war"


Det återförenade skabandet The Specials ska turnera i Europa under hösten 2011. Extra glädjande är att de passerar Cirkus i Stockholm den 18:e september. Biljetterna är ej släppta i dagsläget men håll utkik >>här<<. Det bör även nämnas att den tandlöse keyboardisten Jerry Dammers, som även grundade bandet samt skivbolaget 2 Tone Records, håller sig utanför återföreningen efter en seglivad tvist jag inte är insatt i.

Alla musikintresserade, oavsett föredragen stil, bör ha den Elvis Costello-producerade debuten The Specials från '79 i sin samling. Och avskyr du låtarna kan du alltid sätta den på väggen, LPn liksom bandet är för evigt skitsnygga.


I en tid då Margaret Thatcher styrde England med sin kalla järnhand och rasistorganisationen National Front växte sig stora efter gedigen rekrytering i landets skolor kom det samtidigt en ny våg av skamusik. Dammers 2 Tone var motpolen. Namnet syftade till att svart möter vitt och alla skivsläpp pryddes med den svartvita loggan, schackrutorna och ofta med den animerade Walt Jabsco i samma färger.
Förutom The Specials så släppte de även musik med bl.a. Madness, The Selecter, The Beat, The Bodysnatchers, de flesta med medlemmar av blandad etnicitet.


Som vidare utbildning rekommenderar jag att se en Channel 4-producerad dokumentär om 2 Tone som kan ses via YouTube.

Titta:
>>Prologue<<
>>Part 1<<
>>Part 2<<
>>Part 3<<
>>Part 4<<




Lyssna:
>>The Specials enligt mig<< (via Spotify)

>>The Specials - The Specials<< (via Spotify)

/K

2010-11-10

Beady Eye - Bring the Light


Beady Eye är Liam Gallaghers våta 60-talsdröm och ett Oasis utan chefen Noel Gallagher. Med storebror ur bilden får lillebror äntligen styra över de forna bandmedlemmarna och som väntat blir det riffbaserad garagerock, precis som majoriteten av spåren de fick igenom på Oasis-skivorna.
Pressbilderna doftar, lika väntat, The Beatles Rubber Soul i styling samt färgskala och när de väl står på scen är jag säker på att bandet kommer att draperas i Liams egna klädmärke, Pretty Green. Retrocirkeln sluten.

Debutsingeln, Bring the Light, är ett rappt världsrekordförsök i att sjunga "c'mon!" och låter förvånansvärt okej, jag hade mycket lägre ställda förväntningar. Låten finns att ladda ned gratis fr.o.m. i dag via bandets hemsida, följ länken nedan.


Download:
>>Beady Eye - Bring the Light<<

* beadyeyemusic.co.uk

/K

2010-11-01

The Cove


I våras skrev vi om SVT:s dokumentärserie,
Dox. Sedan dess har det visats några riktigt bra dokumentärer, vissa underhållande, vissa oerhört angelägna.
I morgon kväll visar man en väldigt viktig film, Oscarsbelönade The Cove. Filmen skildrar hur japanska fiskare brutalt slaktar delfiner i den lilla staden Taiji. Föredetta delfintränaren och numera djurrättsaktivisten Ric O'Barry försöker tillsammans med sitt filmteam dokumentera de skrämmande scener som utspelar sig i viken, trots de hot de får utstå från stadens invånare.


Skyddandet av marina däggdjur är något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, och vi människor behöver ständig påminnelse om hur viktigt havet och dess innevånare är för vår planets fortsatta existens.
The Cove är en riktigt upprörande och hemsk film, men det är fantastiskt att den fått så stort genomslag, den har till och med visats på några få biografer i Japan, trots enorma protester.

Missa inte The Cove, tisdag 2 november, 22.00 i SVT1.



*Uppdatering: Se The Cove på SVT play
här.

/P