2009-09-30

la vie sportive presenterar: modette

I dagarna har Kommunal presenterat en rapport som visar att löneskillnader emellan män och kvinnor inte har förändrats särskilt mycket sen nittiotalet. Samtidigt fylls tevetablån och tidningarna med en seriefigur från medeltiden med inbillningen att hon för någon slags kvinnokamp när hon i stället bör ignoreras ihjäl. Det är milt sagt oroande och jag skäms.

Jag vägrar att bo i ett land där kvinnor tjänar 84,2% av männens lön och kräver att det förändras. 100% nu!

Revolutionen kan genomföras dansandes och jag har därför sammanställt en samling med fantastisk soul - Motown-soul som northern soul - framförd av kvinnor.

Download:
>>
la vie sportive presenterar: modette<<

1. The Velvelettes - Needle In A Haystack
2. Rose Baptiste - Hit And Run
3. Dusty Springfield - I Only Want To Be With You
4. Sandi Sheldon - You're Gonna Make Me Love You
5. The Marvelettes - I'll Keep Holding On
6. The Supremes - Stoned Love
7. The Sweet Things - I'm In A World Of Trouble
8. Martha Reeves & the Vandellas - Heatwave
9. The Fascinations - Girls Are Out To Get You
10. Fontella Bass - Rescue Me
11. Gloria Jones - Tainted Love
12. Kim Weston - Helpless
13. The Elgins - Heaven Must Have Sent You
14. Doris - Beatmaker
15. The Ronettes - Why Don't They Let Us Fall In Love?
16. Nancy Sinatra - Run For Your Life

/K

2009-09-29

Brigitte Bardot 75 år

I går blev Brigitte Bardot 75 år vilket bör uppmärksammas, om än en dag för sent. Kvinnan var ju trots allt en duktig aktris, modell, stilikon och sångerska.
I dag lever dock Bardot långt ifrån rampljuset men har tyvärr poppat upp med tvivelaktiga uttalanden om bl.a. muslimer som överskuggar hennes fina engagemang som djurrättsaktivist och sitt tidigare arbete.

Jag väljer i dag, trots det, att minnas henne för sin roll i Jean-Luc Godards underbara kärleksdrama Le Mépris (Föraktet) från '63.

Bardot blev även - likt flera av hipsterkvinnorna (läs: Jane Birkin och France Gall) under sextiotalet - upplockade av Serge Gainsbourg och spelade tillsammans med honom in bl.a. duetten Bonnie & Clyde, en fantastisk låt du kan höra via Spotify >>här<<.

Hatten av!

/K

2009-09-25

Lovebomba

Jag är på sådant otroligt bra humör i dag att jag bara måste lovebomba saker likt de gjorde i underbara teveprogrammet Knesset på nittiotalet.

* Jag älskar när Word varnar; "Beakta ordformen - i vanlig text kan den kännas ålderdomlig eller främmande". För en bakåtsträvare som jag är det den bästa komplimangen att få.
Download: >>The Beatles - The Word (Mono Remaster)<<
(från albumet Rubber Soul '65)

* Jag älskar ljudet av papperskorgen på min dator när den töms. Jag är pedant och organisatör av nästan sjukliga mått och det är en underbar auditiv bekräftelse på det.
Download: >>The Jam - Mr. Clean<<
(från albumet All Mod Cons '78)

* Att laga mat (vegetarisk förstås) är en av mina favoritsysslor och den ljuvligaste doft jag vet är färsk vitlök som fräser i olivolja. Den får dessutom vilken tafatt människa som helst att framstå som Guide Michelin-kock.
Download: >>Ian Brown - Corpses In Their Mouths<<
(från albumet Unfinished Monkey Business '97)

* Romantik ligger mig varmt om hjärtat och jag har ett väl utvecklat sinne för att romantisera det mesta, även tragik. Jag inbillar mig då att anledningen till att denna låt är så fin är för att den förekoms av ett fylleslag där de med flit tömde en flaska vin över pianotangenterna för att få den rätta känslan.
Download: >>The Clash - The Card Cheat<<
(från albumet London Calling '79)

/K

1970-1979

Jag drabbas allt oftare av musiktorka, med det menat att trots ett digert bibliotek finner jag inget att lyssna på. Anledningen till detta är att den flesta av musiken släppt på 00-talet har en livslängd jämförbart med lättmjölk, särskilt de senare åren.
Jag är även sagolikt trött på livemusik då jag ständigt blir besviken när mina nya favoritartister aldrig lyckas överföra sin musik från hemmet till scenen. Laptopsyndromet?


Detta har lett till att jag den senaste tiden blickat tillbaka och nu senast till sjuttiotalets rock och pop.

Jag har till kvällens förfest sammanställt en samling av riviga, melodiösa och dansanta låtar på Spotify som du kan ta del av >>här<<.

1. Edison Lighthouse - Love Grows (Where My Rosemary Goes)
2. Steve Harley & The Cockney Rebel - Make Me Smile
3. T. Rex - Children Of The Revolution
4. Roxy Music - Street Life
5. David Bowie - Sufragette City
6. Mott The Hoople - All The Young Dudes
7. Elvis Costello & the Attractions - Oliver's Army
8. Slade - Cum On Feel The Noize
9. The 101ers - Keys To Your Heart
10. Rod Stewart - Sweet Little Rock 'N' Roller
11. The Rolling Stones - Happy
12. Sex Pistols - Silly Thing
13. The Who - The Seeker
14. Iggy Pop - The Passenger
15. The Knack - My Sharona
16. New York Dolls - Trash
17. Patti Smith Group - Redondo Beach

Trevlig kväll!

/K

2009-09-24

Daniel Johnston - Is And Always Was

Den 6e oktober släpper den otroligt begåvade och utomjordiskt fascinerande Daniel Johnston sitt första album på sex år. Ryktena säger att Is And Always Was ska vara det bästa han har gjort och av låten nedan att döma har han återigen lämnat lo-fi för välproducerad pop som på storbolagsdebuten Fun från '94.
Skivans producent är Jason Falkner som tidigare samarbetat med bl.a. Beck, Air och Paul McCartney och jag väntar med spänning, detta låter lovande.

Download: >>Daniel Johnston - Freedom<<

Har du missat den prisbelönade dokumentären The Devil and Daniel Johnston från '05 bör du genast göra något åt det. Du behöver inte vara särskilt förtjust i hans musik, det räcker med att ha god filmsmak.

Download: >>The Devil and Daniel Johnston<< (via TPB)

Efter filmtitten kan du ladda ner hela hans diskografi eller bara plocka ut guldkornen, detta gör du >>här<<.

Trevlig filmvisning och lyssning!

/K

2009-09-23

Bruce Springsteen 60 år

I dag fyller Bossen 60 år och det ska givetvis firas. Jag har därför satt ihop en samling av hans bästa låtar att ta del av.

Download: >>Best of Bruce<< (via Spotify)

*Bilden togs av mig i somras på Stadion när även jag blev medlem av Springsteen-kyrkan.

/K

Girls-peppen fortsätter...

I väntan på fredagens konsert i Malmö och lördagens konsert i Stockholm fortsätter jag med att avnjuta Girls i olika former. Pitchfork.tv tog med bandet upp på ett tak i New York för en minikonsert, se den nedan.

De framför Lust For Life, Laura samt nya låten Substance och klippen laddas upp efter varandra.



/K

2009-09-21

Girls - Laura (video)

Längtar du också tills på lördag när San Francisco-orkestern Girls spelar i huvudstaden? Här är något som kan tillfälligt stilla hungern när de framför en av de poppigare låtarna i hemstaden.


Vi ses på lördag!

/K

2009-09-17

Framtiden - tips

Varje år när hösten nalkas blir konsert- och klubbschemat späckat i Stockholm, likaså detta år. Så ta fram pennan och kalendern så du inte missar något den närmaste tiden.

Nu har The Sound Of Arrows landat i Stockholm igen efter att rest runt i Europa för att spela in och avsluta sitt debutalbum som kommer att dyka upp någon gång våren '10. Nyheter från det och smällkarameller som Danger!, M.A.G.I.C. och nu senast Into The Clouds är att vänta nu på lördag 19/9.

Debaser Medis / 19-03 / 20år / 100kr

Überhemliga jj från skivbolaget Sincerely Yours gör sig till känna offentligt i Stockholm onsdagen 23/9 och är obligatorisk närvaro för att klättra på hipsterstegen.

Restaurang Landet / 20-00 / 60kr

Om [ingenting] gjort höstens hittills bästa svenskspråkiga album går priset för bästa engelskspråkiga album till Girls. Albumet spelas oavbrutet hemma och bör så göras i alla hushåll. Detta tänker jag inte missa nästa lördag den 26e.

Debaser Medis / 19-03 / 20år / 100kr

Återigen besöker Mani från The Stone Roses och Primal Scream anglofilkällaren Bangers 'n' Mash. Förvänta dig allt från hans egen katalog och några av hans forna vänner från Manchester, även detta nästa lördag den 26e.

Marie Laveau / 22-03 / 20år / 100kr

I dag blev det klart att Jamie T kommer till Stockholm, om han då har med sig sitt kompband får framtiden utvisa. Det som står säkert är att nya skivan Kings & Queens är suverän trots de höga förväntningar jag hade och att jag garanterat kommer att närvara.

Biljetter släpps i morgon på Eventim.se.

Debaser Slussen 26/10

/K

2009-09-16

The Mary Onettes - Puzzles

Den 4e november släpper The Mary Onettes sitt nya album Islands och i väntan på det kan du ta del av singeln Puzzles som släpps den 30e september.
De låter lite som röken ser ut när du andas i kylan; dimhöljt, vackert och frostigt.

Download: >>The Mary Onettes - Puzzles<<

/K

Parker Lewis - Rak som en pil

I dag släpps Parker Lewis nya EP Rak som en pil som innehåller bland den bästa och ärligaste poplyrik som skrivits på svenska. För att fira den kommer det att på fredag hållas en releasefest på Kulturföreningen Pluto i Gröndal, Stockholm.
Givetvis spelar Parker Lewis live med band och för att komma in måste du gå med i kulturföreningen som är alldeles gratis. Dessutom kostar öl och vin endast 30kr och du får röka inomhus som på den gamla goda tiden.


21.00 / 80kr / 18år

Download: >>Parker Lewis - Rak som en pil<<

Bli medlem: www.p-l-u-t-o.org

/K

2009-09-15

Glasvegas - It's Own Cheating Heart That Makes Me Cry (Video)

Förra årets bästa låt har nu presenterats för den amerikanska marknaden i en renare nyinspelad version för de kristna händerna på täcket-själarna i väst. Den är naturligtvis en skymf mot originalet och har dessutom fått en video du ser nedan.



/K

Russinen ur kakan

Den senare tidens albumsläpp av nya och gamla favoriter är omtumlade bra och snudd på ogreppbart att det säkert kommer ta fram till Lucia innan jag lyssnat igenom dem alla. Här är ett axplock att ta del av.

>>The Hidden Cameras - The Little Bit<<
(från kommande albumet Origin: Orphan)

>>Lake Heartbeat - Southbound<<
(från nya albumet Trust In Numbers)

>>[ingenting] - Satans högra hand<<
(från nya albumet Tomhet, idel tomhet)

>>The Pains Of Being Pure At Heart - Higher Than The Stars<<
(från kommande Higher Than The Stars EP)

>>Bye Bye Bicycle - Navigation<<
(från nya debutalbumet Compass)

>>Jamie T - The Man's Machine<<
(från nya albumet Kings & Queens)

>>The Beatles - I'm Looking Through You (Mono Remaster)<<
(från nya monoboxen)

/K

Dagens skämskudde?

Som barn dyrkade jag Public Enemy, Run DMC och N.W.A. men ägnar ytterst lite tid åt hiphop i dag. Sedan länge älskar jag även Broder Daniel på det där sunda sättet och blir nu förvånad när Anton Kristiansson fått för sig att blanda dessa ingredienser i sin göteborgska indieskål.

I videon nedan iklädd de mest klassiska av indieattribut; randig tröja, Chuck Taylor-skor, sjal och sotarsmula rimmar han klagande några försvenskade Broder Daniel-citat över riffet till I'll Be Gone och jag blir alldeles generad. Jag vet faktiskt inte om jag ska småle eller köpa mer soffkuddar.



Albumet med det fantasilösa namnet Lilla London släpps 14e oktober.
* MySpace

/K

2009-09-11

Scarlett Johansson & Pete Yorn - Live

I en urtjusig paisleymönstrad klänning genomförde Scarlett Johansson igår sitt första riktiga liveframträdande i franska Canal+. Tillsammans med Pete Yorn framförde hon singeln Relator från det två dagar gamla albumet Break Up, en skiva som är värd lite uppmärksamhet, om än inte lika mycket som fina Anywhere I Lay My Head från '08.

Se klippet >>här<<, samt den efterföljande intervjun som gör mig som ickefransktalande bara åksjuk.

Dessutom har det visat sig att hon älskar mig och att jag gjorde hennes dag...

/K

jj - Welcome Back

Älskade du också jj n° 2 och funderade över när du nästa gång får höra något nytt? Den stunden är kommen och det är lika hemligt förpackat som tidigare.
Låten är en cover av temat till den amerikanska sjuttiotals-sitcomen Welcome back, Kotter och blir i denna avskalade tappning en kärleksförklaring till tennisspelaren Maria Sharapova, mer känd för sina lättklädda bilder än sina prestationer på banan.

Download: >>jj - Welcome Back<<



/K

Lake Heartbeat - Trust In Numbers

Efter åtskilliga singelsläpp via Service över en lång tid har nu Janne Kask den goda smaken att äntligen släppa sitt album Trust In Numbers. Lyssna på de första fyra spåren streamat >>här<<, köp albumet via iTunes, den fysiska skivan via skivbolaget eller ladda helt sonika ner det.

Singeln Blue Planet laddar du ner >>här<<.

/K

2009-09-08

[ingenting] live i kväll

Har du inget bättre för dig i kväll föreslår jag att du går och ser [ingenting] på deras hemliga spelning under Liljeholmsbron, mellan pelarna på Södermalm. Alltså mellan Tantolunden och Strand för att vara exakt.

Klockan 20 är tiden att passa.


Download: >>[ingenting] - Led mig hem<<

/K

090909

I morgon får sig The Beatles-skivorna äntligen en ny skrud. Då släpps nämligen två boxar med deras remastrade katalog, den ena i mono och den andra i stereo. Jag har bägge och har idag lyssnat på mono-boxen från debuten Please, Please Me '63 till Magical Mystery Tour '67 och blev ordentligt imponerad.
Frågar du mig bör du omgående slänga cd-skivorna från '88 och lägga pengarna på mono-boxen, det är trots allt så det var tänkt att låta.


Download:
>>The Beatles - Ticket To Ride (Mono Remaster)<<

/K

Popaganda - en summering

Förra helgens Popaganda hade en line-up som hade varit inspirerande '07 eller Accelerator '08 men det till trots är det alltid gemytligt med en stadsfestival i sin hemstad.

Johnossi slutar aldrig att förvåna mig med sitt rika ljud och passionerade framförande. MGMT var en blöt och spretig tillställning där de ständigt brottas med publikens vurm för de dansanta electrolåtarna och deras egna förkärlek till psykedelisk rockmusik. [ingenting] har blivit ordentligt varma i kläderna på större scener och gör inga misstag. Camera Obscura var de enda jag såg som jag inte tidigare upplevt live och önskar att det ännu vore så. Det var en sömnig dansbandshistoria över hela spektaklet.
Sist såg jag Florence Valentin som skapade ett gott tryck som vanligt men som kanske har blivit alldeles för varma i kläderna? Jag syftar då till mellansnacket som likt Håkan Hellström börjar kännas väldigt repeterat.


/K

2009-09-07

Oasis - 1991-2009

Så, efter 18 år stod inte Noel ut med Liam längre och vem kan klandra honom? En snart 37-årig jättebebis med rädsla för att verka intellektuell och i evig trotsålder kan knappast vara någon att dela sitt privata och professionella liv med.

Oasis blev i mitten av nittiotalet mitt första riktiga favoritband och att jag dyrkade dem är en grav underdrift. Den elden brann sedan ut innan millennieskiftet och jag lämnade Oasisskutan tillsammans med originalmedlemmarna Paul 'Bonehead' Arthurs och Paul 'Guigsy' McGuigan som hade den goda smaken att sluta i tid.

Trots de sista årens album med ytterst få ljusglimtar har de en imponerande katalog bakom sig och den kommer aldrig att tyna bort, inte heller min kärlek för dem.

Download:
>>Oasis - Cigarettes And Alcohol (Demo)<<

/K

2009-09-06

Stockholms pärlor

För längesedan svamlade jag fram ett kåseri och homage till Göteborg som popstad med en lättsam och lustig tanke om varför staden gett upphov till så undersköna toner. Priset för årets popstad går dock till våran huvudstad.
De första sex månaderna ägdes oantastligt av Florence Valentin och deras dansanta revolution som blev en perfekt inramning av ett ganska tufft år för gemene man med flyktbehov.
Nu när vi bokstavligen går mot mörkare tider lämnas stafettpinnen över till [ingenting] som en lisa för själen.

Tomhet, idel tomhet har jag spelat oavbrutet den senaste tiden och jag är fullkomligt övertygad om att du kommer göra detsamma. Det är den perfekta höstskivan och deras hittills starkaste album, det vore synd om du skulle spendera hösten utan den.

Download: >>[ingenting] - Medan vi sov<<

/K